Seneste nyt fra Facebook

Juelsminde Havnemuseum

4 weeks 11 hours ago

Tak for i år Så er museumsåret 2024 ovre, og vi vil gerne sige tak for hjælpen til alle kustoderne

Juelsmindebanen
1439
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1439,bridge-core-3.1.4,qi-blocks-1.3.3,qodef-gutenberg--no-touch,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.8.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,side_menu_slide_with_content,width_470,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-30.8.1,qode-theme-bridge,qode-portfolio-single-template-5,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-12

Juelsmindebanen

Se vores flotte model af Juelsminde Station og baneterrænet på museet.

Foto: David Jervidal

I 1884 rullede det første tog ind på Juelsminde Station. Ved den øde strand var der bygget en “foreløbig” stationsbygning i træ, en funktionærbolig i to etager og en remise til lokomotiverne.


Funktionærboligen var altså den første bolig i den nye by Juelsminde. Huset ligger stadig på Rousthøjs Allé 10. Remisen er nu vandrerhjem, mens stationen blev revet ned i 2001.

Jernbanens indtog fik altafgørende betydning for byens udvikling, der skulle dog gå hele 12 år, inden man fik anlagt havnen for enden af jernbanen.
Der blev lagt jernbanespor helt ud på den yderste mole, så der var kort vej fra godsvognene til skibets lastrum. De store forventninger til godsmængden blev dog ikke indfriet. Udviklingen gik langsomt og nybyggerne i Juelsminde havde svære kår.

Imidlertid fik fiskere øjnene op for byens nye muligheder og søgte mod Juelsminde. Jernbanen gav adgang til et større marked med bedre priser. Fiskerne dannede deres egen fiskeeksportforening og sildene blev nu sendt helt til Tyskland, hvor de bl.a. blev til de populære røgede Kieler Sprotten. Succesen med fiskeriet bragte velstand til byen. Håndværkere og handlende fulgte efter og byen voksede sig større.

Kategori
Udstillinger